Βαθμολογία

Κυριάκος: Ήταν απροστάτευτη η ΑΕΛ!

Στην πόλη του, τη Λάρισα, βρέθηκε πριν από λίγες μέρες ο Τάσος Κυριάκος. Ο έμπειρος ποδοσφαιριστής είχε την ευκαιρία να δει αγαπημένα του πρόσωπα, πριν αναχωρήσει για τις καλοκαιρινές του διακοπές στην «αγαπημένη» του Πάρο.

Το athleticlarissa.gr και ο Χρήστος Γκατζούλης τον συνάντησε και είχε την ευκαιρία να μιλήσει για αρκετή ώρα μαζί του σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης. Σχολίασε τη φετινή επιτυχία της ομάδας του, τον ΠΑΣ Γιάννινα, ενώ αναφέρθηκε και στην επόμενη μέρα που εκτός απροόπτου θα τον βρει ξανά στον «Άγιαξ της Ηπείρου».

Επίσης έκανε εκτενή αναφορά στη φετινή πορεία της ΑΕΛ και στα αίτια του υποβιβασμού, ενώ δε δίστασε να πει και τους λόγους για τους οποίους η «Βασίλισσα» αποχαιρέτισε τα σαλόνια της μεγάλης κατηγορίας.

Άνοιξε την καρδιά του και μας είπε πως ένιωσε όταν «πάτησε» για πρώτη φορά στο νέο γήπεδο της ΑΕΛ, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και στα φαινόμενα βίας που φέτος είναι πιο έντονα από ποτέ.
 

Είχες μια άκρως επιτυχημένη χρονιά φέτος για σένα και για την ομάδα (ΠΑΣ Γιάννινα) που πέτυχε τον στόχο της ανόδου. Τι σου έχει μείνει από την φετινή χρονιά, αλλά και από την δική σου αγωνιστική πορεία;

Το πιο σημαντικό είναι ότι τον στόχο που είχαμε βάλει από την αρχή της χρονιάς, τον πετύχαμε, που δεν ήταν άλλος από το να ανέβει η ομάδα στην 1η κατηγορία. Από κει και πέρα, σημαντικό για μένα είναι ότι έκανα μια καλή και γεμάτη χρονιά, συμμετείχα σε πολλά παιχνίδια, έβαλα αρκετά γκολ. Νομίζω ότι βοήθησα σε ένα μεγάλο βαθμό την ομάδα μου και είναι σημαντικό για τα Γιάννενα και για μένα προσωπικά, το γεγονός ότι πήγα καλά.

Η επιτυχία φέτος που πιστεύεις ότι οφείλεται;

Η επιτυχία φέτος οφείλεται στο ότι διατήρησαν το βασικό κορμό, έκαναν κάποιες καλές προσθήκες που έπαιξαν κατευθείαν και νομίζω το άριστο κλίμα που υπήρχε μεταξύ των παικτών, της ομάδας γενικότερα, της διοίκησης, του προπονητικού τιμ. Όλα αυτά συντέλεσαν στο να υπάρχει εξαιρετικό κλίμα στα αποδυτήρια και αυτό φαινόταν και στον αγωνιστικό χώρο.

Φαντάζομαι ότι σημαντικό ρόλο θα έπαιξε και η παρουσία του κόσμου, που μπορούμε να πούμε ότι θυμίζει πάρα πολύ και τον κόσμο της Λάρισας, που πάντα είναι κοντά στην ομάδα και βοηθά σημαντικά στην προσπάθεια που κάνει ο σύλλογος.

Σίγουρα, είναι σημαντικό να έχεις τον κόσμο στο πλευρό σου, αν και εκεί, ο κόσμος των Ιωαννίνων είναι λίγο πικραμένος, γιατί η ομάδα μία είναι στην Α’ Εθνική, μία είναι στην Β’ Εθνική(ήταν στην πρώτη κατηγορία και μετά έπεσε, έτσι ο κόσμος πικράθηκε). Αλλά νομίζω ότι έστω και αυτοί που ερχόταν στο γήπεδο, βοήθησαν όσο μπορούσαν την ομάδα, έδειξαν ότι είναι πάντα δίπλα στον σύλλογο, αυτό έχουν κάνει στο παρελθόν, αυτό νομίζω ότι θα κάνουν και στο μέλλον και τους ευχαριστούμε πολύ για αυτό. Όπως είπα και πριν είναι σημαντικό να έχεις την βοήθεια του κόσμου, γιατί εμάς τους παίκτες μας δίνει περισσότερη δύναμη.

Πως είδες το φετινό πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής, όπου θα αγωνίζεται και η ΑΕΛ του χρόνου;

Πιστεύω ότι το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής είναι πιο πολύ δυνατό και όχι τεχνικό. Τα Γιάννενα νομίζω ότι ξεκίνησαν πολύ δυνατά στον 1ο γύρο. Εμείς, ο Παναιτωλικός και ο ΟΦΗ ήμασταν τα φαβορί για την άνοδο. Σημαντικό είναι ότι εμείς ξεκινήσαμε καλά και δεν φάνηκαν καθόλου κάποιες απώλειες που είχαμε στον 2ο γύρο, γιατί είχαμε πάρει προβάδισμα από τον 1ο γύρο σε βαθμούς.

Ο στόχος της ανόδου επετεύχθη, τώρα έχει ξεκούραση, ποια είναι όμως τα σχέδια της ομάδας αλλά και οι δικές σου προτεραιότητες;

Ο στόχος της ομάδας έχει επιτευχθεί, άλλοι είναι εκείνοι που θα τρέξουν τα ζητήματα στο αγωνιστικό κομμάτι. Σίγουρα έφυγαν αρκετοί παίκτες, αυτό είναι κάτι που απασχολεί την διοίκηση πιο πολύ και όχι εμάς τους παίκτες, πρέπει να κινηθεί, να αντικαταστήσει τους ποδοσφαιριστές που έφυγαν με κάποιους καλύτερους, έτσι ώστε να καταφέρουμε να μείνουμε στην κατηγορία. Αυτό είναι  πρωτεύον ζήτημα για εμάς για την επόμενη αγωνιστική χρονιά και από κει και πέρα ότι καλύτερο έρθει. Όσον αφορά εμένα, το συμβόλαιό μου έχει τελειώσει με τον ΠΑΣ Γιάννινα, αλλά μου έχει γίνει πρόταση να ανανεώσω για ένα ακόμη χρόνο, αλλά είμαστε ακόμη σε συζητήσεις. Ωστόσο είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία και ως το τέλος του μήνα θα γνωρίζω περισσότερα, για το αν θα είμαι στην ομάδα ή όχι.

Είναι δεδομένο να ακούγεται κάθε χρόνο το ενδεχόμενο να επιστρέψεις στην ομάδα της Λάρισας, ακούστηκε και φέτος περισσότερο, γιατί  υπάρχει και αυτή η σχέση που έχεις με την ομάδα, είσαι και Λαρισαίος. Φαντάζομαι ότι είναι κάτι το οποίο περνάει σίγουρα από το μυαλό σου, από εκεί και έπειτα όμως αυτή την στιγμή, από όσα μας είπες, προτεραιότητα έχει ο ΠΑΣ Γιάννινα...

Ναι, προτεραιότητα έχει ο ΠΑΣ, που αγωνιζόμουν φέτος, ήδη έχω μία πρόταση στα χέρια μου και περιμένουν να τους δώσω την τελική μου απάντηση. Από κει και πέρα, δεν γνωρίζω κάτι παραπάνω, δεν έχω κάποια επίσημη πρόταση από την ΑΕΛ. Από τον κόσμο και τους δημοσιογράφους μαθαίνω ότι υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον, δεν έχω κάτι επίσημο στα χέρια μου, βέβαια με τιμάει πολύ αν όντως υπάρχει ενδιαφέρον από την ΑΕΛ, γιατί είναι η ομάδα της πόλης μου.

Παρακολουθούσες σίγουρα την πορεία της ομάδας φέτος, υποβιβάστηκε μετά από πολλά χρόνια, έγιναν βεβαίως κάποια λάθη. Εσύ που εστιάζεις το πρόβλημα; Σε μια ομάδα που ξεκίνησε πολύ καλά, με την είσοδό της στο νέο γήπεδο και τελικά κατέληξε σε εφιάλτη. Τι πιστεύεις ότι έφταιξε περισσότερο;

Από τα παιχνίδια που παρακολούθησα φέτος, η Λάρισα μου έδειχνε ότι δεν ήταν τόσο δεμένη μέσα στον αγωνιστικό χώρο, σε επίπεδο παικτών. Αυτό που είπα προηγουμένως και για την δικιά μου την ομάδα, για το άριστο κλίμα που επικρατούσε, στην ΑΕΛ αυτό δεν μου φάνηκε να ισχύει. Νομίζω ότι είναι και δύσκολο να επικρατήσει μετά καλό κλίμα στα αποδυτήρια, όταν χάνεις σε μια σειρά από παιχνίδια, αν και κάποια στιγμή τα είχε καταφέρει, όταν έκανε κάποιες επιτυχίες. Από κει και πέρα, νομίζω ότι έπαιξε μεγάλο ρόλο το γεγονός ότι η ομάδα αδικήθηκε φέτος πάρα πολύ από άλλους παράγοντες, είτε από διαιτητές, είτε από παρασκήνιο. Πιστεύω ότι την ομάδα δεν την προστάτευσαν όσο θα έπρεπε και αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος, που συνετέλεσε στο να υποβιβαστεί η Βασίλισσα του Κάμπου.

Αν θα σου δινόταν η δυνατότητα να δώσεις κάποιες συμβουλές στους ανθρώπους της ΑΕΛ, με αφορμή το ότι αγωνιζόσουν φέτος στην Β’ Εθνική, έτσι ώστε η ομάδα να είναι ανταγωνιστική και να μπορέσει να επιστρέψει ξανά στα μεγάλα σαλόνια της 1ης κατηγορίας, τι θα τους συμβούλευες;

Το πιο σημαντικό για μένα είναι να πάρεις καλούς παίκτες και αυτό πρέπει να γίνεται σε οποιαδήποτε κατηγορία και αν αγωνίζεται μια ομάδα. Θα πρέπει να γνωρίζουν καλά την πραγματικότητα, το ελληνικό πρωτάθλημα, αν και στην 2η κατηγορία πρέπει υποχρεωτικά να έχεις έναν αριθμό Ελλήνων παικτών. Επίσης χρειάζεται υπομονή από τον κόσμο, που είναι πικραμένος, πρέπει να βοηθήσουν την ομάδα ψυχολογικά, μπορεί ένα παιχνίδι να μην ξεκινήσει καλά, υπάρχουν πολλά παιχνίδια όμως, το να χάσεις ένα και δύο ματς, δεν σημαίνει ότι τελείωσε και το πρωτάθλημα. Επισημαίνω λοιπόν, ότι χρειάζεται υπομονή από τον κόσμο και την διοίκηση, καλές μεταγραφές για να κάνεις πρωταθλητισμό, γιατί θα είναι δύσκολα τα πράγματα φέτος, καθώς υποβιβάστηκαν και άλλες πολύ καλές ομάδες και θα υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός. Πιστεύω ότι θα είναι ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα από την περσινή χρονιά που αγωνιζόμουν εγώ σε αγωνιστικό επίπεδο πάντα.

Φαντάζομαι ότι πήγες στο καινούριο γήπεδο της ΑΕΛ. Ποια ήταν τα συναισθήματά σου την 1η φορά που μπήκες μέσα σε αυτό το στολίδι  που κοσμεί την πόλη μας, καθώς δεν υπάρχουν και πολλές ομάδες στην Ελλάδα που διαθέτουν ιδιόκτητο γήπεδο;

Μου δόθηκε η ευκαιρία δύο φορές να πάω να παρακολουθήσω παιχνίδια, έμεινα εντυπωσιασμένος από τον κόσμο, από το γήπεδο, από όλα, αλλά έχουμε φτάσει στο 2011 και συζητάμε για κάποια πράγματα(π.χ. εγκαταστάσεις, γήπεδα) που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια. Σίγουρα το νέο γήπεδο της ΑΕΛ δεν είναι κόσμημα για την πόλη της Λάρισας μόνο, αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα. Νομίζω ότι πρέπει και οι άλλες ομάδες και οι παράγοντες να μιμηθούν το παράδειγμα του κ. Πηλαδάκη, ώστε να καταφέρουν να φτιάξουν τα επόμενα χρόνια σύγχρονες εγκαταστάσεις, αν θέλουμε να πάμε βήματα μπροστά στο ποδόσφαιρο, είναι καλό και για τις ομάδες, ώστε να έχουν έσοδα, αλλά και για τους αθλητές που αγωνίζονται.

Τάσο, τις τελευταίες μέρες διαβάσαμε κάποιες δηλώσεις των ανθρώπων της ΕΠΟ, ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην ξεκινήσουν φέτος τα πρωταθλήματα, αν δεν παρθούν κάποιες σοβαρές αποφάσεις για τη βία στα γήπεδα, ιδίως φέτος που παρατηρήσαμε να γίνονται απίστευτα πράγματα μέσα στα γήπεδα. Πως τα σχολιάζεις εσύ αυτά, ένας ποδοσφαιριστής που έχει «φάει» τα γήπεδα με το «κουτάλι» και σίγουρα είναι πολύ αρνητικό να βλέπουμε τέτοιες εικόνες να κάνουν τον γύρο του κόσμου και ουσιαστικά να μειώνουν πάρα πολύ και το ελληνικό πρωτάθλημα;

Κάθε χρόνο τα ίδια πράγματα λέμε, εγώ νομίζω το να σταματήσει μία ομάδα για δύο αγωνιστικές για παράδειγμα, λόγω τιμωρίας, δεν πιστεύω ότι κερδίζουμε κάτι. Πρέπει λοιπόν όλοι αυτοί που διοικούν την χώρα και τα πρωταθλήματα σε όλα τα αθλήματα να ενεργήσουν διαφορετικά(βλέπουμε ότι σημειώνονται επεισόδια συνέχεια στη χώρα). Να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους με σωστές αποφάσεις, ώστε να σταματήσει τελείως η βία στα γήπεδα, να μπορεί να παίρνει ο καθένας την οικογένειά του και να πηγαίνει στο γήπεδο. Τώρα, όπως είπα και πριν η πολιτεία, αυτοί που διοικούν το ποδόσφαιρο πρέπει να πάρουν σοβαρές αποφάσεις και να μην επαναπαύονται στην διακοπή του πρωταθλήματος για κάποιες αγωνιστικές, γιατί αυτό δεν είναι λύση στο πρόβλημα για μένα. Έχει εφαρμοστεί και στο παρελθόν αυτή η μέθοδος και είδαμε ακριβώς ότι δεν πετύχαμε τίποτα, αντίθετα χειρότερα έγιναν τα πράγματα.

Έτσι για να κλείσουμε, αυτή είναι περίοδος ξεκούρασης για σένα και την οικογένειά σου και ανασύνταξης δυνάμεων για τη νέα χρονιά.

Έχω σχεδόν 4-5 μέρες που έχω τελειώσει τις αγωνιστικές μου υποχρεώσεις, είμαι σε περίοδο διακοπών, είναι κάτι που το χρειαζόμαστε όλοι οι αθλητές. Αυτόν τον ένα μήνα να ξεκουραστούμε, να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας, γιατί μετά ξεκινά το πρωτάθλημα, η προετοιμασία των ομάδων για την νέα αγωνιστική χρονιά και πάνω από όλα να είμαστε υγιείς, να μην έχουμε τραυματισμούς και από κει και πέρα ότι καλύτερο καλοδεχούμενο να έρθει.

Φέτος και πάλι ραντεβού στην Πάρο, έτσι δεν είναι Τάσο;

Ναι , είναι κάτι που το κάνουμε κάθε χρόνο με την οικογένειά μου,  μας αρέσει πάρα πολύ το νησί και σε λίγες μέρες θα βρισκόμαστε εκεί για τα μπανάκια μας.

*Να ευχαριστήσουμε θερμά για την φιλοξενία του το café bar restaurant Passerella, όπου βρίσκεται στη Βενιζέλου 115 & Απόλλωνος (Αρχαίο θέατρο).

Συνέντευξη στον Χρήστο Γκατζούλη