Βαθμολογία

Με φόντο το τελικό Κροατία και Αγγλία

Γνωστό θα γίνει σήμερα (11/7) το ζευγάρι του τελικού του Μουντιάλ της Ρωσίας καθώς θα λάβει χώρα ο δεύτερος ημιτελικός ανάμεσα στη Κροατία και την Αγγλία στη Μόσχα.

Η σέντρα του ημιτελικού είναι προγραμματισμένη για τις 21:00 (ΕΡΤ1) και από το αποτέλεσμα του θα βγει ο δεύτερος φιναλίστ του Παγκοσμίου Κυπέλλου και ο αντίπαλος της Γαλλίας στο τελικό, αλλά και εκείνος του Βελγίου στο μικρό τελικό.

Σίγουρα στο φετινό Μουντιάλ ούτε η Κροατία περίμενε ότι θα έφτανε να διεκδικεί τη πρόκριση στο τελικό, ούτε η Αγγλία, όμως μία από τις δύο θα βρεθεί στις 15 Ιουλίου στο μεγάλο τελικό. Θα είναι η Κροατία για πρώτη φορά στην ιστορία της, ή η Αγγλία μετά το μακρινό 1966;

Η Κροατία ήταν εντυπωσιακή στη φάση των ομίλων και με τρεις νίκες πήρε άνετα το εισιτήριο επικρατώντας 2-0 της Νιγηρίας, 3-0 της Αργεντινής και 2-1 της Ισλανδίας. Στη φάση των «16» απέκλεισε στα πέναλτι τη Δανία, 1-1 και 3-2 στη διαδικασία, όπως και στα προημιτελικά η ρώσικη ρουλέτα έδωσε τη λύση κόντρα στη διοργανώτρια μετά το 2-2 και το 4-3 στη διαδικασία.

Από την άλλη η Αγγλία είχε εύκολο έργο στον όμιλο και με δύο νίκες κόντρα σε Τυνησία, 2-1 και Παναμά 6-1, πήρε τη πρόκριση ως δεύτερη καθώς ηττήθηκε 1-0 από το Βέλγιο. Στους «16» απέκλεισε την Κολομβία στα πέναλτι μετά το 1-1 της κανονικής διάρκειας και της παράτασης με τα «λιοντάρια» να επικρατούν 3-2, ενώ στη προημιτελική φάση πέταξε εκτός τη Σουηδία με νίκη 2-0.

Οι Βαλκάνιοι μετά την εκπληκτική τους πορεία το 1998 στα γήπεδα της Γαλλίας η οποία σταμάτησε στον ημιτελικό με την τότε διοργανώτρια, θέλουν αυτή τη φορά να βρεθούν στο τελικό, απέναντι στην Αγγλία η οποία επιστρέφει σε ημιτελικό μετά το 1990 όταν και αποκλείστηκε από τη Δυτική Γερμανία θέλοντας αυτή τη φορά να χαμογελάσει με πρόκριση και κατάκτηση όπως συνέβη το 1966 στα δικά τους γήπεδα.

Η ομάδα του Ζλάτκο Ντάλιτς θα επιδιώξει να φυλάξει πρώτα τα μετόπισθεν, δυνατό σημείο έχοντας δεχθεί μόλις τρία τέρματα και εν συνεχεία να ψάξει και το γκολ, ενώ οι Εγγλέζοι θα κοιτάνε και εκείνοι την άμυνα, όμως θα θελήσουν να σκοράρουν όσο γίνεται πιο γρήγορα προκειμένου να επιβεβαιώσουν το τίτλο του φαβορί, που έστω και οριακά έχουν.

Οι Κροάτες θα πάνε στον ημιτελικό με οδηγό και το παιχνίδι για τα προκριματικά του Euro 2008 όταν και τη τελευταία αγωνιστική αντιμετώπιζαν τους Άγγλους στο «Γουέμπλεϊ» με τους τελευταίους να θέλουν μόνο τη νίκη για να προκριθούν μαζί με την Κροατία στα τελικά σε Αυστρία και Ελβετία. Οι Βαλκάνιοι παρότι αδιάφοροι νίκησαν με 3-2 και απέκλεισαν την Αγγλία από την τελική φάση, με το δεύτερο εισιτήριο να πηγαίνει στη Ρωσία.

Αγωνιστικά για τη Κροατία εκτός θα είναι ο Βρσάλκο που τραυματίστηκε στο γόνατο, ενώ κανονικά θα αγωνιστεί ο Σούμπασιτς παρά την ανησυχία που υπάρχει για το πρόβλημα στο πόδι του. Από την άλλη ο Σάουθγκεϊτ δεν αντιμετωπίζει κανένα αγωνιστικό πρόβλημα και θα παρατάξει τη καλύτερη δυνατή ενδεκάδα για να προκριθούν τα «λιοντάρια» στο τελικό.

Πιθανές ενδεκάδες:

Κροατία (Ζλάτκο Ντάλιτς): Σούμπασιτς, Τσόρλουκα, Λόβρεν, Βίντα, Στρίνιτς, Ράκιτιτς, Μόντριτς, Ρέμπιτς, Κράμαριτς, Πέρισιτς, Μάντζουκιτς.

Αγγλία (Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ): Πίκφορντ, Γουόκερ, Στόουνς, Μάγκουαιρ, Τρίπιερ, Γιανγκ, Χέντερσον, Λίνγκαρντ, Ντελε Άλι, Στέρλινγκ, Κέιν.