Βαθμολογία

Κρίνονται τα δύο τελευταία εισιτήρια για τα ημιτελικά

Γνωστά θα γίνουν σήμερα (7/7) τα δύο τελευταία εισιτήρια για την ημιτελική φάση του Μουντιάλ της Ρωσίας καθώς ολοκληρώνεται η προημιτελική φάση με τα παιχνίδια Σουηδία - Αγγλία και Ρωσία - Κροατία.

Ήδη στους «4» βρίσκονται από χτες (6/7) η Γαλλία, 2-0 την Ουρουγουάη και η Βραζιλία, 2-1 το Βέλγιο με τις δύο αυτές ομάδες να συνθέτουν τον έναν ημιτελικό, εκεί που το τουρνουά είναι πλέον ευρωπαϊκή υπόθεση.

ΣΟΥΗΔΙΑ - ΑΓΓΛΙΑ

Στη Σαμάρα ο ένας από τους δύο σημερινούς προημιτελικούς εκεί που στις 17:00 αναμετρώνται η Σουηδία με την Αγγλία, δύο ομάδες που διεκδικούν μετά από αρκετά χρόνια την πρόκριση στα ημιτελικά.

Η Σουηδία είχε αγωνιστεί και πάλι σε ημιτελικό στο Μουντιάλ της Αμερικής το 1994 όταν και αποκλείστηκε από τη μετέπειτα Παγκόσμια Πρωταθλήτρια, Βραζιλία καταλαμβάνοντας εν τέλει την τρίτη θέση μετά το 4-0 κόντρα στη Βουλγαρία στο μικρό τελικό.

Από την άλλη η Αγγλία έδωσε τελευταία φορά το παρών στους «8» στο Μουντιάλ της Γερμανίας το 2006 όταν και αποκλείστηκε από τη Πορτογαλία στα πέναλτι, ενώ τελευταία φορά σε ημιτελικά βρέθηκε το 1990 στα γήπεδα της Ιταλίας όπου αποκλείστηκε από την Δ.Γερμανία η οποία κατέκτησε το τρόπαιο.

Οι δύο ομάδες έχουν τεθεί αντιμέτωπες δύο φορές σε Μουντιάλ, αμφότερες στους ομίλους, έχοντας ισάριθμες ισοπαλίες. Μία στο Μουντιάλ του 2002 με σκορ 1-1 και το 2006 με 2-2. Αγγλία και Σουηδία είχαν αναμετρηθεί και στη τελική φάση του Euro 2012, επίσης στον όμιλο, με τα «λιοντάρια» να επικρατούν 3-2. Συνολικά έχουν τεθεί αντιμέτωπες 24 φορές στο παρελθόν, με τη Σουηδία να μετρά 7 νίκες, την Αγγλία 8 και 9 ματς έληξαν ισόπαλα.

Αγωνιστικά ο Γιάνε Άντερσον για τη Σουηδία δεν μπορεί να υπολογίζει στον τιμωρημένο δεξιό μπακ Μίκαελ Λούστιγκ, τη θέση του οποίου αναμένεται να πάρει ο Εμίλ Κραφτ, ενώ επιστρέφει από τιμωρία ο Σεμπάστιαν Λάρσον που θα αντικαταστήσει τον Γκούσταβ Σβένσον. Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ δεν αντιμετωπίζει προβλήματα, πλην του Βάρντι ο οποίος ταλαιπωρείται από ένα τράβηγμα στον προσαγωγό.

Στο όριο καρτών για τους Σκανδιναβούς βρίσκονται οι Κλάεσον και Έκνταλ, ενώ από πλευράς Αγγλίας θέμα έχουν οι Λίνγκαρντ, Γουόκερ, Χέντερσον και Λόφτους Τσικ.

ΡΩΣΙΑ - ΚΡΟΑΤΙΑ

Ο τέταρτος κατά σειρά προημιτελικός περιλαμβάβει την αναμέτρηση της οικοδέσποινας Ρωσίας με την Κροατία, η σέντρα του οποίου είναι προγραμματισμένη για τις 21:00 στο Σότσι.

Δύο ομάδες που έχουν ήδη κάνει την υπέρβαση με την παρουσία τους στα προημιτελικά εκεί που η Ρωσία φτάνει για πρώτη φορά ως Ρωσία, ενώ ως Σοβιετική Ένωση τελευταία παρουσία σε οκτάδα ήταν στο Μουντιάλ του 1970 στο Μεξικό όπου αποκλείστηκε από την Ουρουγουάη.

Από την άλλη η Κροατία φτάνει στα προημιτελικά για δεύτερη φορά στην ιστορία της με την πρώτη να είναι στο Μουντιάλ της Γαλλίας το 1998 όταν και είχε επικρατήσει με 3-0 της πρωταθλήτριας Ευρώπης τότε Γερμανίας, καταλαμβάνοντας εν τέλει την τρίτη θέση με τη νίκη 2-1 κόντρα στην Ολλανδία στο μικρό τελικό.

Τρεις φορές έχουν συναντηθεί οι ομάδες, με τη Κροατία να μετρά μια νίκη, ενώ τα άλλα δύο ματς έληξαν ισόπαλα. Μάλιστα αυτά ήταν και τα μοναδικά επίσημα, για τα προκριματικά του Euro 2008, που έληξαν αμφότερα 0-0. Το φιλικό είχε λάβει χώρα το Νοέμβριο του 2015 στο Ροστόφ με τη Κροατία να νικά 3-1.

Αγωνιστικά ο Στάνισλαβ Τσερτσέσοφ από πλευράς Ρωσίας δεν μπορεί να υπολογίζει στο Ζιρκόφ λόγω μυϊκού τραυματισμού στη γάμπα. Αντίθετα επιστρέφει ο Τζαγκόεφ που είχε τραυματιστεί στο ματς της πρεμιέρας με τη Σαουδική Αραβία, όμως αναμένεται να μείνει στο πάγκο. Από την άλλη ο Ζλάτκο Ντάλιτς δεν μπορεί να υπολογίζει στον Στρίνιτς τη θέση του οποίου θα πάρει ο Πίβαριτς, ενώ διαθέσιμος θα είναι παρά τις ενοχλήσεις στον ώμο και ο Κόβατσιτς.

Στο όριο καρτών βρίσκονται οι Γκολοβίν, Σμόλοφ, Κουτέποφ, Ζόμπνιν, Γκαζίνσκι από πλευράς Ρωσίας, ενώ από πλευράς Κροατίας οι Ράκιτιτς, Μάντζουκιτς, Ρέμπιτς, Μπρόζοβιτς, Βρσάλικο, Γεβντάι, Πιάτσα.

Αναλυτικά το σημερινό πρόγραμμα:

17:00 Σουηδία - Αγγλία ΕΡΤ1

21:00 Ρωσία - Κροατία ΕΡΤ1