Βαθμολογία

Από τη Ρωσία με… αγάπη!

Είναι το Μουντιάλ των εκπλήξεων και η διοργανώτρια Ρωσία το απέδειξε με τον εκκωφαντικό αποκλεισμό της Ισπανίας από τη φάση των «16» την Κυριακή (1/7).

Μια τεράστια πρόκριση για την ομάδα Στάνισλαβ Τσερτσέσοφ, που ήρθε μετά από ένα συγκλονιστικό ματς ως προς την εξέλιξη-αγωνία στο κατάμεστο από 80.000 θεατές «Luzhniki» της Μόσχας. Και ήταν θρίλερ, από τα λίγα, αφού ο νικητής αναδείχθηκε μέσα από τη διαδικασία των πέναλτι, όπου οι Ρώσοι χάρη σε δύο αποκρούσεις του γκολκίπερ τους Ιγκόρ Ακινφέεφ επικράτησαν με 4-3 των Ιβήρων, μετά το ισόπαλο 1-1 σε 90λεπτο και ημίωρη παράταση.

Έτσι η Ισπανία, που δύο ημέρες πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου άλλαξε προπονητή και έδωσε τα ινία Φερνάντο Ιέρο στον εξαιτίας της συμφωνίας Τζουλέν Λοπετέγκι με τη Ρεάλ πάει άρον άρον στο… σπίτι της διατηρώντας μια απίστευτα αρνητική παράδοση για αυτήν: Οι «Φούριας Ρόχας» δεν έχουν καταφέρει να νικήσουν ποτέ διοργανωτές είτε σε Παγκόσμιο Κύπελλο είτε σε Euro (αυτή ήταν η πέμπτη αποτυχημένη προσπάθεια).

Αυτή η Ισπανία, πάντως, δεν θα μας λείψει… Ένα κουραστικό passing game και τίποτα άλλο είχε. Ζάλιζαν την μπάλα στις πάσες (έκαναν πάνω από 1.000 στην εν λόγω αναμέτρηση), είχαν κατοχή στο 75%, αλλά από ουσία μηδέν.

Λίγα, πολύ λίγα πράγματα. Μηδενική φαντασία στο παιχνίδι και εντελώς προβλέψιμος τρόπος ανάπτυξης από τα πλάγια. Οι Ρώσοι από την πλευρά τους ήταν πολύ καλά διαβασμένοι, ήξεραν ότι είναι το αουτσάιντερ και έπαιξαν όπως έπρεπε… Με διπλή ζώνη άμυνας και πέντε αμυντικούς ανά διαστήματα μπλόκαραν τους Ισπανούς, οι οποίοι αδυνατούσαν να πατήσουν αντίπαλη περιοχή. Αποτέλεσμα; Μόνο από στημένες φάσεις και σουτ απέξω απειλούσαν…

Είναι χαρακτηριστικό εξάλλου, ότι ακόμα και το γκολ των Ισπανών μπήκε από καθαρή τύχη (ή ατυχία αν θέλετε των διοργανώνων). Μετά από κόρνερ και αλληλοαγκαλιάσματα Ιγκνασέβιτς και Ράμος ο πρώτος πέφτοντας βρήκε χωρίς να βλέπει με το πόδι του την μπάλα και με αυτογκόλ της έστειλε στην εστία της Ρωσίας για να γίνει το 1-0 των Ιβήρων στο 12’!

Αυτό το απίθανο τέρμα και το προβάδισμα των Ισπανών, ωστόσο, δεν κράτησε πολύ… Η Ρωσία κέρδισε δικαιότατα πέναλτι σε χέρι (δηλαδή χερούκλα κανονική) του Πικέ και ο Τζιούμπα από τα έντεκα μέτρα στο 41’ διαμόρφωσε το 1-1.

Ισόπαλο σκορ, που δεν άλλαξε στο δεύτερο 45λεπτο, αλλά ούτε και στην ημίωρη παράταση… Εκεί, που οι Ισπανοί κρατούσαν μπάλα και οι Ρώσοι καθάριζαν με εξαιρετική αμυντική λειτουργία τα πάντα.

Έτσι το ματς πήγε στη ρώσικη ρουλέτα των πέναλτι με τους Ρώσους να κερδίζουν αφού ο 32χρονος τερματοφύλακας, Ιγκόρ Ακινφέεφ απέκρουσε δύο πέναλτι. Αρχικά του Κόκε στην τρίτη εκτέλεση και εν συνεχεία του Άσπας στην πέμπτη και τελευταία για τους Ίβηρες.

Ψυχομένοι και σοβαροί οι Ρώσοι (θα αντιμετωπίσουν στον προημιτελικό τον νικητή του Κριατία - Δανία) με ήρωα φυσικά τον Ακινφέεβ και απροσπέλαστο τον μίστερ… σκούπα Φερνάντες, ενώ επιθετικά έκανε πολλή δουλειά και χιλιόμετρα ο Τζιούμπα.

Λίγα πράγματα από την Ισπανία, προσπάθησε κάπως ο Ινιέστα όταν μπήκε και κάπως πιο φρέσκοι ήταν όσοι μπήκαν επίσης αλλαγή, αλλά τίποτα περισσότερο.

ΙΣΠΑΝΙΑ (Φερνάντο Ιέρο): Ντε Χέα, Νάτσο (70’ Καρβαχάλ ), Ράμος, Πικέ, Άλμπα, Μπουσκέτς, Κόκε, Σίλβα (67’ Ινιέστα), Ίσκο, Ασένσιο (104’ Μορένο), Κόστα (80’ Άσπας).

ΡΩΣΙΑ (Στάνισλαβ Τσερτσέσοφ): Ακινφέεφ, Μάριο Φερνάντες, Κουτέποβ, Ιγκνασέβιτς, Κουζιάεβ (97’ Ερόκιν), Ζόμπνιν, Κουντριασόβ, Γκολόβιν, Ζιρκόβ (46’ Γκρανάτ), Σαμέντοβ (61’ Τσερίσεφ), Τζιούμπα (65’ Σμολόφ).