Βαθμολογία

Θρίαμβος της Νιγηρίας, 2-0 την Ισλανδία

Mετά το θρίαμβο της Κροατίας επί της Αργεντινής την Πέμπτη, η αναμέτρηση του Βόλγκογκραντ μπροστά σε περισσότερους από 41.000 φιλάθλους ήταν καθοριστικής σημασίας τόσο για την Νιγηρία όσο και για την Ισλανδία, με τον νικητή να κρατάει την τύχη στα... πόδια του την τελευταία αγωνιστική και την ισοπαλία -σε θεωρητικό τουλάχιστον επίπεδο- να ευνοεί τους Σκανδιναβούς.

Άνοστη «σούπα» στο πρώτο ημίχρονο, με δύο ομάδες καλά γυμνασμένες, μαχητικές αλλά χωρίς ιδιαίτερη ποιότητα μεσοεπιθετικά να αλληλοεξουδετερώνονται και τις μοναδικές αξιόλογες φάσεις να ανήκουν στην ομάδα του Χέιμιρ Χάλγκριμσον, από εκτελέσεις φάουλ του Γκίλφι Σίγκουρντσον. Αρχικά στο τρίτο λεπτό ο τερματοφύλακας Φράνσις Ουζόχο απέκρουσε το σουτ του και στις καθυστερήσεις του 45λεπτου ο Άλφρεντ Φινμπόγκασον δεν κατάφερε να μπει στην πορεία της μπάλας και να την στείλει στα αντίπαλα δίχτυα.

Διαφορετική η εικόνα της επανάληψης, με τους Σούπερ Αετούς να μπαίνουν... αγριεμένοι και να ανοίγουν το σκορ στο 49' όταν ο Αχμέντ Μούσα κατέβασε ωραία την μπάλα έπειτα από προσπάθεια του Βίκτορ Μόουζες από τα δεξιά και με ένα άπιαστο σουτ μέσα από την μεγάλη περιοχή δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης στον Χάνες Χάλντορσον, ενώ οκτώ λεπτά αργότερα ο Ισλανδός τερματοφύλακας επενέβη αποτελεσματικά σε «κανονιά» του Βίλφριντ Εντιντί από τα 40 μέτρα, διώχνοντας σε κόρνερ.

Η ομάδα του Γκέρνοτ Ρορ συνέχισε να επιτίθεται παρά το προβάδισμά της και έφτασε κοντά στο 2-0 με το σουτ του Βίκτορ Μόουζες από πλάγια θέση (66') και την κεφαλιά του Λίον Μπαλόγκουν (72') να φεύγουν μόλις άουτ. Ο -καταπληκτικός στο σημερινό παιχνίδι- Μούσα «προειδοποίησε» στο 74', όταν το βολέ που επιχείρησε έξω από την περιοχή σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι και διπλασίασε τελικά τα προσωπικά του τέρματα ένα λεπτό αργότερα, με ατομική προσπάθεια από τα αριστερά και πλασέ, για να γίνει ο πρώτος Αφρικανός μετά τον Ροζέ Μιλά το 1990 που σκοράρει δις σε δύο αγώνες Μουντιάλ.

Η καθοριστική φάση όχι μόνο για τον αγώνα του Βόλγκογκραντ αλλά και για την «οικονομία» του ομίλου, καθώς η διαφορά τερμάτων θα παίξει ρόλο, ήταν αυτή του 83ου λεπτού, όταν ο Γκίλφι Σίγκουρντσον εκτέλεσε αρκετά άσχημα το πέναλτι που κέρδισε ο Άλφρεντ Φινμπόγκασον από τον Τάιρον Εμπούεχι και έστειλε την μπάλα ψηλά άουτ, με το 2-0 να παραμένει μέχρι το σφύριγμα της λήξης από τον Νεοζηλανδό διαιτητή Ματ Κόνγκερ και την Νιγηρία να «καθαρίζει» για τρίτη φορά «πρωτάρα» Εθνική από την Ευρώπη σε Μουντιάλ, μετά από την Ελλάδα το 1994 (2-0) και την Βοσνία - Ερζεγοβίνη το 2014 (1-0).

Με την Κροατία κατά 99% πλέον στην πρώτη θέση (θα χρειαστεί αδιανόητος συνδυασμός αποτελεσμάτων και συντριβή της την τελευταία αγωνιστική), η δεύτερη θέση στον 4ο όμιλο θα κριθεί το βράδυ της Τρίτης: η Ισλανδία θέλει μόνο νίκη επί της Χρβάτσκα, η Νιγηρία μπορεί να «βολευτεί» με ισοπαλία αλλά εκεί θα μετρήσει η διαφορά τερμάτων, η Αργεντινή προκρίνεται εφόσον νικήσει τους Αφρικανούς με ένα γκολ περισσότερο από ότι η Ισλανδία την Κροατία, η πολύ απλά αν δεν νικήσουν οι Σκανδιναβοί...

Νιγηρία (Γκέρνοτ Ρορ): Ουζόχο, Ιντόβου (46' Εμπουέχι), Εντιντί, Εκόνγκ, Μπαλόγκουν, Μούσα (85' Ιγκάλο), Ετέμπο (90' Ιβόμπι), Μίκελ, Μόουζες, Ιχεανάτσο, Ομερούο

Ισλανδία (Χέιμιρ Χάλγκριμσον): Χάλντορσον, Σάεβαρσον, Ρ. Σίγκουρντσον (65' Ίνγκασον), Μπιάρνασον, Γκ. Σίγκουρντσον, Φινμπόγκασον, Άρναρσον, Γκούναρσον (87' Σκούλασον), Μάγκνιουσον, Γκίσλαρσον, Μπέντβαρσον (71' Σιγκούρνταρσον)