Βαθμολογία

Η ακτινογραφία του 8ου ομίλου

Η μεγάλη μέρα έφτασε, καθώς λίγες ώρες μας χωρίζουν από τη σέντρα του 21ου Παγκοσμίου Κυπέλλου και το ματς της πρεμιέρας Ρωσία - Σαουδική Αραβία.

Τελευταίο αφιέρωμα, για τους ομίλους πάντα, από το athleticlarissa.gr με την παρουσίαση του 8ου και τελευταίου ομίλου της διοργάνωσης όπου όλες οι ομάδες έχουν πιθανότητες πρόκρισης.

Όμιλος που περιλαμβάνει την Κολομβία των Χάμες Ροντρίγκες και Ρανταμέλ Φαλκάο, την Πολωνία του σούπερ σταρ Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, την Σενεγάλη του Σάντιο Μανέ και την πάντα δυνατή και φιλόδοξη Ιαπωνία.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ

Μια πορεία ανάλογη με αυτή του 2014 στα γήπεδα της Βραζιλίας ψάχνει η εθνική ομάδα της Κολομβίας στην έκτη της συμμετοχή σε τελική φάση Μουντιάλ.

Εκεί στη χώρα του καφέ, οι Κολομβιανοί με τον παίκτη αποκάλυψη Χάμες Ροντρίγκες έφτασαν μέχρι τα προημιτελικά όπου αποκλείστηκαν από την Βραζιλία, ενώ στον όμιλο είχαν νικήσει 3-0 την εθνική μας ομάδα.

Τέσσερα χρόνια μετά η ομάδα του Χοσέ Πέκερμαν θέλει ανάλογη πορεία και ο όμιλος είναι ιδανικός προκειμένου η Κολομβία να περάσει στους «16» και εν συνεχεία στη διασταύρωση είτε με το Βέλγιο είτε με την Αγγλία να επιχειρήσει να βρεθεί στην οκτάδα.

Δυνατό σημείο αναμένεται να είναι η δυάδα φωτιά, Χάμες Ροντρίγκες και Ρανταμέλ Φαλκάο που αναμένεται να σηκώσουν και το βάρος προκειμένου οι Λατινοαμερικάνοι να κάνουν κάτι καλό. Από την άλλη η δεδομένη ποιότητα των δυο παικτών τους κάνει απαραίτητους καθώς αν δεν βρεθούν σε καλή μέρα τότε θα έχει πρόβλημα και η Κολομβία. Επίσης ο τερματοφύλακας Οσπίνα δεν εμπνέει σιγουριά.

Στα χαρτιά θεωρείται το μεγάλο φαβορί για την πρωτιά και αυτό θα επιδιώξει η παρέα των Χάμες, Φαλκάο, ενώ στα συν και η παραπάνω εμπειρία σε σχέση με πριν τέσσερα χρόνια.

Στόχος της Κολομβίας θα είναι να βρεθεί τουλάχιστον στα προημιτελικά, ενώ οτιδήποτε παραπάνω θα συνιστά τεράστια επιτυχία.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Τερματοφύλακες: Νταβίντ Οσπίνα (Άρσεναλ), Καμίλο Βάργκας (Ντεπορτίβο Κάλι), Χοσέ Φερνάντο Κουαδράδο (Όνσε Κάλδας)

Αμυντικοί: Ντάβινσον Σάντσες (Τότεναμ), Σαντιάγκο Άριας (Αϊντχόφεν), Φρανκ Φάμπρα (Μπόκα Τζούνιορς), Κριστιάν Ζαπάτα (Μίλαν), Γέρι Μίνα (Μπαρτσελόνα), Χοάν Μοχίκα (Ζιρόνα), Όσκαρ Μουρίγιο (Πατσούκα)

Μέσοι: Χάμες Ροντρίγκες (Μπάγερν), Κάρλος Σάντσες (Εσπανιόλ), Ουιλμάρ Μπάριος (Μπόκα Τζούνιορς), Χέφερσον Λέρμα (Λεβάντε), Ματέους Ουρίμπε (Αμέρικα), Χουάν Φερνάντο Κιντέρο (Ρίβερ Πλέιτ), Αμπέλ Αγκιλάρ (Κάλι), Χουάν Γκιγιέρμο Κουαδράδο (Γιουβέντους)

Επιθετικοί: Ραδαμέλ Φαλκάο (Μονακό), Χοσέ Ισκιέρο (Μπράιτον), Κάρλος Μπάκα (Βιγιαρεάλ), Λουίς Μουριέλ (Σεβίλλη), Μιγκέλ Μπόρχα (Παλμέιρας).

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Χοσέ Πέκερμαν

ΠΟΛΩΝΙΑ

Επιστροφή και πάλι σε Μουντιάλ για την εθνική Πολωνίας η οποία έδωσε τελευταία φορά το παρών το 2006 στα γήπεδα της Γερμανίας, γνωρίζοντας τον αποκλεισμό στη πρώτη φάση.

Η Πολωνία έχει γράψει την δική της ιστορία σε τελικές φάσεις Μουντιάλ καθώς στις διοργανώσεις του 1974 στη Δυτική Γερμανία και του 1982 στην Ισπανία είχε καταλάβει την τρίτη θέση.

Όλα αυτά φαντάζουν μακρινά για την τωρινή Πολωνία καθώς η πρόκριση και μόνο θα αποτελεί τεράστια επιτυχία για μια ομάδα που πλην του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι δεν έχει κάποιον άλλον αστέρα που να ποντάρει πάνω του.

Ο επιθετικός της Μπάγερν προέρχεται από μια σπουδαία σεζόν με τους Βαυαρούς και θέλει να έχει συνέχεια και στο Μουντιάλ, ενώ και η χώρα στηρίζει πολλά σε αυτόν καθώς συνδυάζει και δημιουργία και σκοράρισμα πράγματα που θα βοηθήσουν για την πρόκριση στα νοκ-άουτ.

Εκεί που συναντάται πρόβλημα είναι στην άμυνα καθώς εμφανίζει αρκετά προβλήματα και αυτό σίγουρα δεν βοηθά για ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα προκριματικά δέχτηκε ούτε λίγο ούτε πολύ δεκατέσσερα τέρματα απέναντι σε υποδεέστερους αντιπάλους.

Αυτό είναι κάτι που πρέπει να διορθώσει ο Άνταμ Ναβάλκα, ενώ πρόβλημα θα υπάρξει αν ο Λεβαντόφκσι δεν βρεθεί σε καλή ημέρα, ή οι αντίπαλοι μπορέσουν και τον σταματήσουν. Κάτι που σίγουρα θα επηρεάσει και την υπόλοιπη ομάδα στη προσπάθεια για πρόκριση στους «16».

Στόχος της Πολωνίας θα είναι η πρόκριση στα νοκ-άουτ και από εκεί και μετά ότι έρθει καλοδεχούμενο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Τερματοφύλακες: Βόιτσιεχ Στσέσνι (Γιουβέντους), Γιούκας Φαμπιάνσκι (Σουόνσι), Μπάρτος Μπιαλκόβσκι (Ίπσουιτς)

Αμυντικοί: Μίχαλ Πάζνταν (Λέγκια), Άρτουρ Γέντζεϊτσικ (Λέγκια), Τιάγκο Τσιόνεκ (ΣΠΑΛ), Ματσιέι Ρίμπους (Λοκομοτίβ Μόσχας), Κάμιλ Γκλικ (Μονακό), Γιούκας Πίστσεκ (Ντόρτμουντ), Γιαν Μπεντνάρεκ (Σαουθάμπτον), Μπάρτος Μπερεσίνσκι (Σαμπντόρια)

Μέσοι: Γιάτσεκ Γκοράλσκι (Λουντογκόρετς), Κάρολ Λινέτι (Σαμπντόρια), Γκζέγκοζ Κριχόβιακ (Γουέστ Μπρομ), Κάμιλ Γκροσίτσκι (Χαλ), Γιάκουμπ Μπλαστσικόβσκι (Βόλφσμπουργκ), Σλάβομιρ Πέσκο (Λέχια), Πιοτρ Ζιελίνσκι (Νάπολι), Ράφαλ Κουρζάβα (Γκόρνικ)

Επιθετικοί: Αρκάντιους Μίλικ (Νάπολι), Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι (Μπάγερν), Γιούκας Τεοντόρτσικ (Άντερλεχτ), Ντάβιντ Κοβνάτσκι (Σαμπντόρια).

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Άνταμ Ναβάλκα

ΣΕΝΕΓΑΛΗ

Για την δεύτερη συμμετοχή της σε τελική φάση Μουντιάλ ετοιμάζεται η ομάδα της Σενεγάλης, δεκαέξι χρόνια από την παρουσία της στα γήπεδα της Άπω Ανατολής.

Εκεί η εκπληκτική Σενεγάλη του Ντιάτα του Ντιόπ του Ντιαό, του Ντιούφ και του νυν προπονητή Σισέ πετύχαινε τον έναν θρίαμβο μετά τον άλλον φτάνοντας μέχρι τα προημιτελικά.

Σίγουρα ξεχώρισε η νίκη τους στη πρεμιέρα κόντρα στη Γαλλία με 1-0, με την ομάδα της Αφρικής να φτάνει μέχρι τους «8» πριν αποκλειστεί από την Τουρκία με το τέρμα του Ιλχάν στο τέταρτο λεπτό της παράτασης, ήταν σε ισχύ ο «ξαφνικός θάνατος».

Δυνατό σημείο για την ομάδα είναι η επίθεση της, που στηρίζεται στους Μανέ, Κειτά, Νιάνγκ, Σακχό και Σο, ενώ ειδικά για τον πρώτο οι Σενεγαλέζοι περιμένουν πάρα πολλά. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι οι εν λόγω παίκτες αναμένεται να δώσουν σκληρή μάχη για μια θέση στην ενδεκάδα.

Πάντως το άναρχο επιθετικό της στιλ ίσως φέρει προβλήματα στη άμυνα και δημιουργήσει πολλά κενά στα μετόπισθεν κάτι που θα είναι καταστροφικό για την αφρικανική ομάδα. Επίσης θα πρέπει να υπάρχει και το καθαρό μυαλό όταν η Σενεγάλη ξεκινά να βγει μπροστά προκειμένου αυτό να φέρει αποτέλεσμα.

Σίγουρα αστέρι της ομάδας είναι ο Σάντιο Μανέ με τον παίκτη να συνδυάζει ταχύτητα, δημιουργία, εκρηκτικότητα και εκτελεστική δεινότητα κάτι που σε έναν όμιλο με μέτριες άμυνες θα είναι βούτυρο στο ψωμί για τον άσο της Λίβερπουλ. Από την άλλη αυτό θα είναι και το βασικό ατού των αντιπάλων, ήτοι η εξουδετέρωση του.

Στόχος της Σενεγάλης θα είναι να προκριθεί στην φάση των «16», ενώ υπέρβαση θα είναι αν μπορέσει και πετύχει ότι και το 2002.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Τερματοφύλακες: Αμντουλάγιε Ντιαλό (Ρεν), Άλφρεντ Γκομίς (Σπαλ), Καντίμ Νντιαγέ (Χορόγια)

Αμυντικοί: Γκασαμά (Αλάνιασπορ), Σις (Βαλενσιέν), Κουλιμπαλί (Νάπολι), Μπόντι (Άντερλεχτ), Σαμπαλί (Μπορντό), Σανέ (Ανόβερο), Ουαγκέ (Γουότφορντ)

Μέσοι: Γκουεγέ (Έβερτον), Κουγιατέ (Γουέστ Χαμ), Εντιαγέ (Γούλβς), Μπαντού Εντιαγέ (Στόουκ), Ντόι (Μπέρμιγχαμ), Σαρ (Ρεν)

Επιθετικοί: Μπαλντέ (Μονακό), Ντιούφ (Στόουκ), Κονατέ (Αμιέν), Μανέ (Λίβερπουλ), Νιάνγκ (Τορίνο), Σακό (Ρεν), Σο (Μπούρσασπορ)

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Αλιού Σισέ

 

ΙΑΠΩΝΙΑ

Η Ιαπωνία είναι η ομάδα που συμπληρώνει τον 8ο όμιλο του Μουντιάλ. Οι «σαμουράι» ετοιμάζονται για την έκτη τους παρουσία σε τελικά, έχοντας βρεθεί δυο φορές στους «16».

Την μία στη διοργάνωση του 2002 στα γήπεδα τους όπου και αποκλείστηκαν από την Τουρκία και άλλη μία το 2010 στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής όπου λύγισαν στα πέναλτι από την Παραγουάη.

Στο φετινό τουρνουά οι Ασιάτες θα είναι ευχαριστημένοι με την πρόκριση, σε έναν ...περιέργο για αυτούς όμιλο. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει το grand φαβορί για την πρωτιά και οι τέσσερις ομάδες έχουν πιθανότητες πρόκρισεις.

Μια ομάδα που θα στηριχθεί κυρίως στην ταχύτητα, λογικό γαρ, αλλά και στην άμυνα που φαντάζει το δυνατό τους σημείο. Υπάρχει ποιότητα σε όλες τις γραμμές, γεγονός θετικό για μια ομάδα που ψάχνει πρόκριση, ενώ πολλά περιμένουν οι Ιάπωνες από τους Χόντα, Καγκάβα και Οκαζάκι.

Τρεις ποιοτικοί ποδοσφαιριστές οι οποίοι θα σηκώσουν στις πλάτες τους το βάρος ενός ολόκληρου έθνους για κάτι καλό, αν και η ταυτόχρονη παρουσία τους στην ενδεκάδα ίσως αποδειχθεί μπούμερανγκ. Και αυτό διότι είναι παίκτες που κινούνται στο χώρο και αυτό μπορεί να φέρει προβλήματα μεσοεπιθετικά.

Επίσης πολλά θα εξαρτηθούν και από την παρουσία του 34χρονου αρχηγού Μακότο Χασέμπε, που επίσης περιμένουν πολλά οι Γιαπωνέζοι. Η εθνική Ιαπωνίας χωρίς αυτόν σε καλή κατάσταση θα κοπεί στα δύο, ενώ στα συν ότι ξεκινά τον όμιλο με την ελαφρώς καλύτερη Κολομβία, ήτοι θα παίξει μετά τα ματς με Σενεγάλη, Κολομβία στα οποία θα κριθεί η πρόκριση.

Στόχος των Γιαπωνέζων θα είναι η πρόκριση στους «16» κάτι που αν συμβεί θα συνιστά μεγάλη επιτυχία.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Τερματοφύλακες: Εϊτζι Καουασίμα (Μετς), Μασαάκι Χιγκασιγκούτσι (Γκάμπα Οσάκα), Κοσούκε Νακαμούρα (Κασίβα Ρεϊσόλ)

Αμυντικοί: Γιούτο Ναγκατόμο (Γαλατασαράι), Τομοάκι Μακίνο (Ουράβα Ρεντς), Ουατάρου Έντο (Ουράβα Ρεντς), Μάγια Γιοσίντα (Σαουθάμπτον), Χιρόκι Σακάι (Μαρσέιγ), Γκοτόκου Σακάι (Αμβούργο), Γκεν Σότζι (Κασίμα Άντλερς), Ναομίτσι Ουέντα (Κασίμα Άντλερς)

Μέσοι: Μακότο Χασέμπε (Άϊντραχτ Φρανκφούρτης), Κεϊσούκε Χόντα (Πατσούκα), Τακάσι Ινούι (Εϊμπάρ), Σίντζι Καγκάουα (Ντόρτμουντ), Χοτάρου Γιαμαγκούτσι (Τσερέζο Οσάκα), Γκένκι Χαραγκούτσι (Φορτούνα Ντίσελντορφ), Τακάσι Ουσάμι (Φορτούνα Ντίσελντορφ), Γκάκου Σιμπασάκι (Χετάφε), Ριότα Οσίμα (Καβασάκι Φροντάλε)

Επιθετικοί: Σίντζι Οκαζάκι (Λέστερ), Γιούγια Οσάκο (Βέρντερ Βρέμης), Γιοσινόρι Μούτο (Μάιντς)

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ακίρα Νισίνο

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΜΙΛΟΥ

1η αγωνιστική

Τρίτη 19 Ιουνίου

15:00 Κολομβία - Ιαπωνία

18:00 Πολωνία - Σενεγάλη

2η αγωνιστική

Κυριακή 24 Ιουνίου

18:00 Ιαπωνία - Σενεγάλη

21:00 Πολωνία - Κολομβία

3η αγωνιστική

Πέμπτη 28 Ιουνίου

17:00 Ιαπωνία - Πολωνία

17:00 Σενεγάλη - Κολομβία

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΗΓΑΝΑΚΟΣ